Befsztyk tatarski

Befsztyk tatarski – popularna przystawka PRL-u  i obowiązkowa pozycja u cioci na imieninach 🙂
Odkąd sięgam pamięcią nie odpuściłem mu na żadnej imprezie rodzinnej 🙂
Nie każdy jednak podziela moją fascynację…
Wielu osobom na myśl o degustacji surowego mięsa robi się słabo i w sumie się nie dziwię, ale… jeśli macie zaufanego rzeźnika to może warto spróbować?:)
Najlepszy tatar będzie oczywiście z polędwicy wołowej, ale cena nie zachęca do zakupu 😛 Ja wybieram najczęściej polędwicę żydowską czyli najprościej mówiąc ligawę (30zł/kg)… Unikam wołowiny paczkowanej , marketowej i gotowych dań tataropodobnych (będzie pozew?).

Jak rozpoznać świeżą wołowinę?

Świeża wołowina powinna mieć intensywny czerwony kolor.
Tak jak w przypadku ryby przy lekkim naciśnięciu mięso powinno swobodnie wrócić do poprzedniego kształtu.
Mięso musi pachnieć, ale nie za intensywnie… Jeżeli pachnie zbyt mocno lub nie pachnie wcale to lepiej podziękujmy…

Posiekać czy zmielić?
Zmielić bo jest szybciej i łatwiej, ale czy na pewno?:D

Mielenie: przygotowanie maszynki, porcjowanie mięsa, dwukrotne przemielenie, dokładne mycie maszynki i przepychanie sitka…
Siekanie: deska, nóż i do dzieła…

Tatar siekany jest zdecydowanie lepszy niż mielony, bardziej wyrazisty i przygotowuje się go szybciej niż przy użyciu maszynki 🙂 Podstawa to ostry nóż i trochę chęci!

Befsztyk tatarski

Przez 26/03/2014

  • Czas przygotowania : 15min.
  • Porcje : 1
Wartości odżywcze :
Kalorie: 195;

Węglowodany: 3.4 g;
Cholesterol Content: 215.0 mg;
Tłuszcze : 12.3 g;

Składniki

Instrukcje

  • Mięso dokładnie myjemy i osuszamy na ręczniku kuchennym
  • Kroimy w plastry i siekamy ostrym nożem do czasu, aż mięso będzie dobrze rozdrobnione
  • Posiekaną wołowinę przekładamy do miski, wlewamy wodę, oliwę i doprawiamy solą oraz pieprzem - mieszamy
  • Ogórka i cebulę kroimy w kostkę, możemy wymieszać z mięsem lub zostawić do dekoracji
  • Jajko zalewamy wrzątkiem i sparzamy prze niecałą minutę, oddzielamy żółtko od białka
  • Mięso formujemy, robimy miejsce na żółtko
  • Dodajemy żółtko, dekorujemy ogórkiem i cebulą oraz odrobiną pieprzu
  • Drukuj

    Nie zapominajmy o higienie. Z surowym mięsem nie ma żartów…

    Ręce muszą być czyste, a mięso dokładnie umyte (tylko nie ludwikiem 🙂 )

    1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (Brak ocen)
    Loading...

    3 Odpowiedzi do Befsztyk tatarski

    1. GoroA

      To ja! To mnie się robi słabo na myśl o surowym mięsie, ale z drugiej strony mam zaufanego rzeźnika więc może….

    2. Homer
      Homer

      Goro, ale to świetne źródło białka – na masę leć 🙂

      • http://www./

        Magnifique, cela fait rèver, on vous suit avec intérêt, ça donne envie de partirLes paysages marocains sont toujours aussi splendidesBonne chance à toutes les deux, continuez jusqu’au bout

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *