Beszamel

Beszamel – sos bez, którego lasagne nie była by już taka sama. Wstyd się przyznać, ale na początku miałem z nim problemy bo albo się przypalał, albo był za rzadki. Co z tego, że było to naście lat temu 😛
Na szczęście nie sprawia mi już żadnego problemu i chętnie wykorzystuję go do różnego rodzaju zapiekanek.

Beszamel (sos beszamelowy) – rodzaj sosu, wymyślony rzekomo przez francuskiego wysokiego urzędnika na dworze Ludwika XIV, Louisa de Béchameil, markiza de Nointel. Jest to de facto zasmażka z mąki na maśle rozprowadzona mlekiem. Główne składniki to mleko, mąka i masło, przyprawiany solą kuchenną, białym pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Podawany do mięs i gotowanych warzyw.

źródło: wikipedia

Beszamel jest także bazą wielu innych sosów takich jak np. sos mornay, sos veoluté, sos ziołowy, sos śmietanowy, sos nantua itp…

Dziś przepis na szybko, nie jest jakiś wyszukany, ale taki właśnie ma być!

Beszamel

Przez 11/03/2014

Sos beszamelowy Homera

  • Czas przygotowania : 2min.
  • Czas gotowania : 10min.
  • Porcje : 1

Składniki

Instrukcje

  • Masło rozpuszczamy w rondelku
  • Dodajemy mąkę ciągle mieszając, aż nabierze lekko złotawego koloru
  • Powoli wlewamy mleko ciągle mieszając, dodajemy przyprawy
  • W momencie kiedy sos zacznie gęstnieć, zdejmujemy rondel z ognia i zostawiamy do wystudzenia
    1. Sos podczas studzenia powinien jeszcze bardziej zgęstnieć

    Drukuj

    Jak widać przygotowanie sosu jest bardzo łatwe, ale warto wcześniej poćwiczyć bo z początku potrafi spłatać figla.

    Kiedy już opanujecie jego przygotowanie chętnie będziecie go wykorzystywać np. do makaronów czy warzyw, a nawet mięsnych dań… ale o tym kiedy indziej.

    Tymczasem miłej zabawy :mrgreen:

     

    1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (Głosów 3 , Średnia ocena: 4,67)
    Loading...

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *