Bulgogi Drobiowe

Niedawno na pewnym niebieskim portalu społecznościowym  facebook dostałem wiadomość z prośbą o przygotowanie czegoś z kuchni koreańskiej.
Arku mówisz i masz 😉

Jakoś nie miałem ochoty biegać po marketach w poszukiwaniu pasty Gochujang, która jak się okazało właśnie mi się przeterminowała, czy też bawić się w „kiszenie” produktów.

Po dokładniejszych oględzinach szafek kuchennych okazało się, że mam większość produktów do przygotowania potrawy o nazwie Bulgogi, a bez pasty jakoś sobie poradzę…

Co to są bulgogi??  Nie, nie mają nic wspólnego z psami, którym opadają policzki, ani z żadną inną rasą psa- chyba, że krowa to pies…? hmmm…

Jest to tradycyjne danie z grillowanej wołowiny o wyrazistym, słodko-ostrym smaku. Najczęściej podaje się je z ryżem, makaronem, a czasem nawet w bułce od hamburgera.

Biorąc pod uwagę, że w ostatnim czasie wołowina trochę mi się przejadła (pewnie jutro mi minie), dziś postawiłem na pierś z kurczaka. Skoro można zjeść mięso w bułce to czemu nie z frytkami ? Shoarma po koreańsku 🙂 Brzmi ciekawie…

Drobiowe Bulgogi Homera

Przez 22/02/2014

  • Czas przygotowania : 1h 30 min
  • Czas gotowania : 12min.
  • Porcje : 2

Składniki

Instrukcje

  • Pierś kurczaka oczyszczamy i kroimy w kawałki 3cm/1cm.
  • Dymkę i pora przekrawamy wzdłuż, kroimy w piórka i dodajemy do mięsa.
  • Zieloną część cebulki kroimy w słupki ok. 1,5cm i zostawiamy na później.
  • Papryczkę drobno siekamy i dodajemy do reszty.
    1. Marynata:
  • Do miski wsypujemy cukier i sezam.
  • Posiekane drobno czosnek, imbir i szalotkę dodajemy do miski i zalewamy winem, sosem sojowym i olejem sezamowym.

  • Mieszamy dokładnie do momentu, aż cukier się rozpuści.
  • Zalewamy kurczaka marynatą, przykrywamy folią aluminiową i odkładam do lodówki na conajmniej godzinę.
    1. Grill:

  • Patelnię (najlepiej grillową lub woka) rozgrzewamy bez tłuszczu i układamy pojedyncze kawałki mięsa obok siebie - mięso nie puści wtedy wody.
  • Grillujemy nie mieszając ok 5-7 minut podlewając resztą marynaty gdy mięso zacznie się przypalać.
  • Przewracamy na drugą stronę i grillujemy następne 5 minut.
  • Na talerzu układamy liście kapusty tworząc jakby łódkę i na nie wykładamy mięso.
  • Opruszamy delikatnie sezamem i dekorujemy zieloną częścią dymki.
  • Drukuj

     

    Nie jest to oryginalna wersja, ale starałem się odwzorować smak przy użyciu produktów dużo łatwiej dostępnych niż np. wspomniana wyżej pasta Gochujang, także proszę nie krzyczeć 😉

    Wino mirin możemy zastąpić białym winem z dodatkiem kilku kropli octu

    Życzę smacznego i nie bójcie się komentować 😛

    1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (Głosów 2 , Średnia ocena: 5,00)
    Loading...

    2 Odpowiedzi do Bulgogi Drobiowe

    1. GoroA

      no, prezentuje się smakowicie, muszę poszukać gdzie tego można spróbować (poza tym, oczywiście, że u Ciebie)

      • http://www./

        aha havde ikke lige tjekket i deres outlet, mange tak. Hvor mange kort kan der være i? …hvis du altsÃ¥ har haft tid til at teste det

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *