Pikantna wołowina z bazylią

Minęły dwa tygodnie od czasu odwiedzin Tajskiej Restauracji HotSpoon w Manufakturze. Od tamtej pory smaczne, ale mało pikantna wołowina z bazylią, którą zamówiłem tak zaprzątała mi myśli, że postanowiłem w końcu przygotować ją samemu. Problem polegał na tym, że nie pamiętałem już za bardzo wszystkich smaków więc zacząłem robić to po swojemu 😛

Oczywiście nie wyszło tak samo jak w Tajskiej, ale było naprawdę pysznie…
i pikantnie 😛

Najlepsza będzie polędwica wołowa, ale ja kupiłem udziec bo niestety polędwica nie przekonała mnie swoim wyglądem (a raczej świeżością). Polecam pokroić wołowinę przynajmniej o połowę cieniej niż ja to zrobiłem, albo wcześniej ją zamarynujcie z dodatkiem octu – chyba że dysponujecie naprawdę dobrym źródłem ognia.

Przeciętna moc największego palinka w typowej kuchence to ok 1,6 kW – dla porównania palnik do woka osiąga średnio moc ok. 9,8kW przez co dania robi się bardzo szybko i zachowują wszystkie wartości odżywcze, ale o tym będzie osobny temat…

Zaczynamy 🙂

Pikantna wołowina z bazylią

Przez 07/02/2014

  • Czas przygotowania : 20min.
  • Czas gotowania : 12min.
  • Porcje : 2

Składniki

Instrukcje

    PRZYGOTOWANIE:
  • Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy na średnie kawałki...
  • Papryczkę (staramy pozbyć się nasionek) oraz czosnek kroimy i mieszamy ze sobą - całość posypujemy delikatnie solą.
  • Szalotkę kroimy wzdłuż w średnie paski.
  • Liście bazylii odrywamy od łodyżek.
    1. SOS:
  • W małej miseczce mieszamy ze sobą sos ostrygowy, sojowy i rybny.
  • P.s.Jeżeli lubicie bardziej "wodniście" to wystarczy podwoić składniki i dodać ok. pół szklanki wody...
    1. SMAŻENIE:
  • Rozgrzewamy woka i wlewamy 3 łyżki oleju.
  • Jeśli macie wyciąg to koniecznie go włączcie!

  • Wrzucamy czosnek zmieszany z papryką (UWAGA! będzie drapać w gardło i lekko dusić)
  • Po 20 sek. dodajemy wołowinę i smażymy często mieszając do momentu, aż wołowina zrobi się krucha (ok.8min.).
  • Dodajemy fasolkę oraz szalotkę i smażymy razem przez 3 minuty.
  • Wlewamy sos, mieszamy dokładnie i po minucie dodajemy bazylię.
  • Po chwili można wykładać danie na talerz...
  •  

    Drukuj


    I obiecany Bonusik 🙂

    1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (Głosów 2 , Średnia ocena: 4,50)
    Loading...

    4 Odpowiedzi do Pikantna wołowina z bazylią

    1. GoroA

      Yeah! WOK w akcji, temperatura musi być. Widzę, że już weszły świetne potrawy: wołowinka, polędwiczki, bazylia mmmmmmmmmmmmmm

    2. woody

      stabilny masz ten wok na ruszcie? Ja muszę podkładki wsadzać bo dno woka opiera mi się o palnik i wok jest niestabilny

      • Homer
        Homer

        Wok ma spłaszczone dno przez co łatwiej go utrzymać na palniku…

    3. woody

      a chyba, że tak 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *