Purée truflowe

Dziś przepis na szybko inspirowany wizytą w włoskiej restauracji La Vende gdzie podają naprawdę dobre purée truflowe.
Podejrzewam, że większość miała kiedyś okazję spróbować purée, z tym że nie truflowego – pora to zmienić 🙂

Purée truflowe

Przez 22/03/2014

  • Czas przygotowania : 10min.
  • Czas gotowania : 20min.
  • Porcje : 3-4

Składniki

Instrukcje

  • Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy 20minut, pod koniec gotowania dodajemy sól do smaku.
  • Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ubijamy
  • Dodajemy oliwę, śmietanę i mieszamy przez chwilę
  • Całość przecieramy przez drobne sitko by ziemniaki nabrały puszystości
    1. Najlepiej podawać osobno (nie polewane sosem)
    Drukuj

    Oliwę truflową bez problemu dostaniemy np. w Almie czy Realu (nie, nie tym z Ronaldo!) – koszt najtańszej aromatyzowanej to ok. 18zł za 250ml i taka na początku wystarczy. Oczywiście im droższa tym lepsza (w teorii), ale jak się nie ma co się lubi…

    Smacznego 😀

    1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (Głosów 1 , Średnia ocena: 5,00)
    Loading...

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *