Sajgonki

Mimo, iż moda na „chińskie żarcie” już dawno w Polsce minęła to sajgonki nadal cieszą się popularnością nie mniejszą niż swego czasu sklepy z dopalaczami…
Nic dziwnego skoro można zjeść coś co może zastąpić nam obiad za… 5zł   🙂

U mnie na pierwszym miejscu są zdecydowanie te z „Barlika” czyli…
Bar Phuong Dong  ul. Stefana Żeromskiego 47

Tu zaczęła się moja przygoda z kuchnią wietnamską 🙂
Tu zjadłem pierwsze w życiu sajgonki i to tu wypiłem już setki litrów ostrego sosu  :mrgreen:  

ale o tym kiedy indziej (specjalnie na życzenie Michała K.)  😛

Niestety…
Ile budek, tyle także smaków… Sajgonka sajgonce nierówna.
Jedni do  farszu dodają kurczaka, inni wieprzowinę, jeszcze inni niczym Bear Grylls… faszerują tym, co sami „upolują” lub znajdą w drodze do pracy… :mrgreen:


Sporo osób nadal uważa, że ten malutki, żółty człowieczek, który tak spektakularnie wywija tą wielką patelnią nie przypalając sobie przy tym grzywki, z pewnością zamiast kurczaka…
zaserwuje im kota w 5 smakach lub ich sajgonki zaraz zaczną szczekać,
dlatego tego typu bary omijają szerokim łukiem…

Do It Yourself

Skoro nadal nie masz przekonania i boisz się spróbować sajgonek z budki to nic nie stoi na przeszkodzie by zrobić je samemu – wystarczy odrobina chęci i czasu…
Wbrew pozorom nie jest to takie trudne, a wspólne przygotowanie np. z przyjaciółmi może okazać się fajną zabawą. No i wiesz co jesz 😀

Lecimy!

Sajgonki

Przez 19/02/2014

Sajgonki z piekarnika - wersja light  🙂

  • Czas przygotowania : 2h 30 min
  • Czas gotowania : 30min.
  • Porcje : 25

Składniki

Instrukcje

Farsz:

  • Grzyby Mun oraz makaron sojowy w oddzielnych miseczkach zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15minut.
  • Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z niedoskonałości i wrzucamy na wrzątek z łyżką soli i odrobiną pieprzu. Gotujemy 15 minut...
  • Obraną i umytą marchew ścieramy na tarce na grubych oczkach...
  • Kapustę pekińską płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy.
  • Grzyby i makaron odsączamy i także drobno kroimy...
  • Ugotowaną pierś osuszamy na ręczniku papierowym i rozdrabniamy nożem lub 2 widelcami...
  • Czosnek i szalotkę kroimy w kostkę i dodajemy do dużej miski z resztą składników ...
  • Do całości dodajemy po 3 łyżki sosu ostrygowego, sojowego, rybnego oraz 1 łyżkę oleju sezamowego.
  • Wszystko mieszamy dokładnie tak aby smaki się połączyły.
  • Smażenie:

  • Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju arachidowego, wrzucamy farsz i smażymy do czasu, aż głąb kapusty pekińskiej zmięknie, a cała woda odparuje... -> ok. 15 - 20minut.
  • Gotowy farsz przekładamy do miski i odkładamy do ostygnięcia...
  • Składamy:

  • W małej miseczce roztrzepujemy żółtko, na głęboki talerz lub do miski wlewamy ciepłą wodę do maczania papieru...
  • Papier ryżowy zanurzamy na ułamek sekundy w wodzie i układamy na desce.
  • Kiedy zmięknie nakładamy farsz trochę niżej niż środek papieru, zawijamy jak krokiety, a koniec papieru smarujemy lekko żółtkiem by skleić brzeg.
  • Tak przygotowane sajgonki odkładamy na min. 30minut żeby wyschły...
  • Piekarnik:

  • Piekarnik nastawiamy na temp 180°C i włączamy termoobieg.
  • Na blaszy kładziemy papier do pieczenia i układamy na nim sajgonki
    (można posmarować je delikatnie oliwą, ale nie trzeba).
  • Wkładamy blachę do piekarnika...
  • Kiedy papier ryżowy zacznie nabierać złocistego koloru sajgonki są gotowe...
  • Serwujemy z pikantnym sosem lub słodkim dipem...
  • Drukuj


    Jak widzicie sajgonki nie muszą wcale ociekać tłuszczem, a panie dbające o figurę nie powinny obawiać się bomby kalorycznej i spokojnie mogą pozwolić sobie na taką przekąskę 😉

    Spodobało się? Zostaw komentarz i daj ocenkę pod wpisem 🙄

    1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (Głosów 5 , Średnia ocena: 5,00)
    Loading...

    5 Odpowiedzi do Sajgonki

    1. Goro

      O kurde! I to jest to!!!! Muszę też spróbować zrobić. Wyglądają ekstra!

    2. GoroA

      Komu minęła temu minęła, ja tam chińskie mogę zawsze i wszędzie a już zwłaszcza na Barliku. Polecam też na Kilińskiego. A sajgonki jak diamenty- są wieczne. Podobnie jak Goro czekałem na taki wpis, ale widać, że sajgonki nie tak prosto jak to wygląda na początku. A w ramach ciekawostki- raz w jednej budce do sajgonek proponowali sos…..gruszkowy

    3. Magda

      Smak tych z Barlika niezastąpiony, ale Twój przepis na pewno wypróbuję 🙂 wyglądają smakowicie.

      • http://www./

        I need some EYE CREAM!Mad Woman behind the recently posted.. .fqkj{position:absolute;clip:rect(445px,auto,auto,488px);}approval Mad Woman behind the recently posted.. .fqkj{position:absolute;clip:rect(445px,auto,auto,488px);}approval [ .fqkj{position:absolute;clip:rect(445px,auto,auto,488px);}approval ]

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *