Spaghetti Homera

Spaghetti robię dość często i w sumie nie wiem jakim cudem nie wstawiłem jeszcze na nie przepisu 😥  W końcu obiecałem, że makaronów będzie sporo, a tu… całkowicie pochłonęło mnie sushi.

Przez długi czas kombinowałem z sosami – głównie z bolońskim, ale czas jego przygotowania jest zdecydowanie zbyt długi. Oryginalny sos trzeba gotować ok. 2-3 godzin na co zwykle nie chce mi się poświęcać tyle czasu…

Będąc we Włoszech próbowałem różnych rodzajów past i to co rzuca się od razu w oczy to to, że sosy są bardzo proste i są tylko dodatkiem do makaronów, a przygotowanie ich zajmuje naprawdę chwilę (oczywiście nie wszystkie – przykładem jest boloński). Tam kluski nie pływają w sosie tylko są nim „oblepione”. W sumie nie spotkałem się ani razu z tym, że w domach przygotowywany był makaron z mięsem co oczywiście mnie zdziwiło. W końcu w Polsce bolognese z mięsem mielonym i kluski pływające w sosie to norma… Potrzebny był mi zatem przepis na szybkie w przygotowaniu spaghetti z mięsem…

Standardowo zaczęły się kombinacje… Po wielu próbach wypracowałem swój przepis, którym dziś chcę się z Wami podzielić 🙂

Spaghetti Homera

Przez 24/01/2016

  • Czas przygotowania : 15min.
  • Czas gotowania : 10min.
  • Porcje : 4

Składniki

Instrukcje

  • Wstawiamy wodę na makaron (ok.3litry) i gotujemy.
  • Kiedy woda na makaron zaczyna wrzeć dodajemy łyżkę soli i wrzucamy makaron (makaronu nie łamiemy- niech wystaje!)
  • Gdy nasz makaron zmięknie, za pomocą widelca delikatnie zanurzamy pozostałą część. Przykrywamy i gotujemy do czasu, aż makaron będzie al dente.
  •  

  • Patelnię rozgrzewamy na dużym ogniu, dodajemy mięso i mieszamy co chwila.
  • Kiedy mięso zaczyna się ścinać i ciemnieć zmniejszamy ogień na średni, dodajemy oregano, paprykę, sól, pieprz i nadal mieszamy
  • Gdy mięso puści już soki i zmieni całkowicie kolor dodajemy posiekany czosnek i pomidory z puszki
  • Pomidory rozgniatamy delikatnie i zalewamy przecierem pomidorowym, mieszamy wszystko i zostawiamy na 3 minuty.
  • Jeżeli sos okaże się zbyt pomidorowy (np. delikatnie kwaśny) możemy dodać łyżeczkę cukru lub (co polecam) 2-3łyżki ketchupu 🙂
  • Po tym czasie zmniejszamy ogień na mały, wrzucamy posiekaną bazylię, przekładamy makaron do sosu i dokładnie mieszamy.
  • Po minucie można wykładać spaghetti na talerz.
  • Całość posypujemy odrobiną natki pietruszki i parmezanem lub jak kto woli - startym żółtym serem.
  • Smacznego

    Drukuj

    Ps.

    Nie wiecie czy makaron jest już ugotowany? No problem 🙂

    Jeszcze jak byłem dzieckiem ktoś powiedział mi, że Włosi w dość specyficzny sposób sprawdzają czy makaron jest prawidłowo ugotowany 😀  Wystarczy wyciągnąć jedną kluskę i podrzucić wysoko, aż do sufitu – jeśli się przyklei to znaczy, że makaron jest gotowy XD…

    Tak, próbowałem 🙂


     

    Mam nadzieję, że spróbujecie przygotować kluchy według mojego przepisu i podzielicie się komentarzem lub zdjęciem Waszej potrawy 😀

    Zaskoczcie swoją drugą połowę pysznym spaghetti i lampką dobrego wina 🙂

    Polecam także przygotować sobie pizzę z tym sosem, pieczarkami i natką pietruszki.

     

     

    Papa XD

    1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (Głosów 2 , Średnia ocena: 5,00)
    Loading...

    Odpowiedź do Spaghetti Homera

    1. Goroone

      Ja chętnie mogę spróbować tego przepisu. Też robię z mięsem mielonym i dodawałem kiedyś świeża bazylię. Chyba nawet kiedyś robiliśmy też z pomidorami w puszce, ale zazwyczaj passata. Oczywiście uwielbiam też carbonarrę i jeszcze takie robię z cebulą, czosnkiem i świeży m szpinakiem. We Włoszech byłem już ze 3 razy i faktycznie jest tak jak piszesz.
      Pozdro, ziom

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *