Zupa ogórkowa

Wstyd… Tyle czasu minęło od wstawienia ostatniego przepisu, że zapomniałem jak się je dodaje – na szczęście już wszystko pod kontrolą 🙂
Miały być przepisy w wersji light i fit, ale jeszcze nie tym razem ponieważ podczas porządków na komputerze znalazłem zdjęcia ogórkowej 😀
Zanim pojawi się wersja fit, podzielę się przepisem dla tych, którzy nie muszą liczyć kalorii (farciarze)…

Zupa ogórkowa

Przez 06/12/2016

  • Czas przygotowania : 15min.
  • Czas gotowania : ok. 120min.
  • Porcje : 7-8

Składniki

Instrukcje

  • Żeberka myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy ok 3l wody i zagotowujemy.
  • Zbieramy powstały szum, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy ok. 30minut.
  • Po tym czasie dodajemy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i umytą włoszczyznę.
  • Gotujemy kolejne pół godziny.
  • Po tym czasie wyciągamy całą włoszczyznę oraz mięso. Marchew wraz z mięsem kroimy i wkładamy z powrotem do garnka.
  • Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, solimy i gotujemy następne 30minut.
  • Kiedy ziemniaki zmiękną, dodajemy przecier ogórkowy, gotujemy jeszcze 10-15 minut.
  • Wyłączamy palnik, dodajemy koper i (opcjonalnie) śmietanę wymieszaną wcześniej z zupą (pół na pół).
  • Doprawić solą i pieprzem.
  • Drukuj

    Oczywiście najlepiej kupić ogórki kiszone i zetrzeć je osobiście, ale nie zawsze idzie kupić ogórki, które do tego się nadają.

    Z resztą nie dajmy się zwariować 🙂

    Smacznego

     

    1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (Brak ocen)
    Loading...

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *