Grillowany Rostbef z wołowiny brazylijskiej

Ostatnio w ofercie Lidla pojawiła się polędwica oraz rostbef z wołowiny brazylijskiej (teraz w cenie 19zł/kg) … 

“Mięso rostbefu jest soczyste i ciemnoczerwone. Znakomicie sprawdza się w pieczeniu, smażeniu lub grillowaniu. Przez smakoszy uznawane jest za najlepszy w smaku rodzaj wołowiny. Niezwykle aromatyczne mięso, które po odpowiednim przygotowaniu zamienia się w wyjątkowo wysublimowane danie.” – tak rostbef zachwala na swojej stronie Lidl, a jak jest w rzeczywistości?? Jest jeszcze lepiej 😀

Już po wyjęciu z opakowania widać, że mięso wygląda i pachnie inaczej niż nasza “rodzima wołowina” dlatego w mojej kuchni zagości na dłużej:D

Rostbef z wołowiny brazylijskiej

Przez 26/04/2014

  • Czas przygotowania : 8min.
  • Czas gotowania : 14min.
  • Porcje : 4

Składniki

Instrukcje

  • Wołowinę myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym
  • Mięso kroimy w steki o grubości ok. 5 cm
  • Na rozgrzaną patelnię wkładamy mięso i grillujemy ok.2 minut
  • Górę mięsa posypujemy delikatnie pieprzem pomarańczowym i cytrynowym, a spód podlewamy sosem sojowym i grillujemy następne 5 minut
  • Mięso przekładamy na drugą stronę i posypujemy pieprzem
  • Po 2 minutach podlewamy spód sosem sojowym, górę skraplamy tabasco i posypujemy ostrą papryką( jeśli ktoś lubi) i grillujemy 5 minut
  • Steki powinny być gotowe 😀
  • Po tym czasie (w zależności od stopnia rozgrzania patelni) powinien Wam wyjść Medium Well lub Medium. Jeżeli nie lubicie krwistego steka to smażcie po 4-5minut dłużej z każdej strony (w zależności od grubości mięsa).

    Drukuj

     

    Stopnie wysmażenia steka

    Blue (stek lekko obsmażony z każdej strony – mięso w środku surowe i ciepłe). Smażymy w temperaturze ok. 38 st. C. To wysmażenie można wykonać tylko na patelni, podsmażając steka dwa/trzy razy i w przerwach odstawiając go w ciepłe miejsce by białko się nie ścinało, a mięso nabierało temperatury.

    Rare (słabo wysmażony) – mięso czerwone w środku z rozpoczętym procesem ścinania białka, czerwone ‘krwiste osocze’. To wysmażenie też polecam wykonywać na patelni – powtarzając czynności przedstawione powyżej. Temperatura w środku ok. 42/46 st. C.

    Medium rare – mięso w środku zmienia kolor na jaskrawo czerwone, a osocze delikatnie brunatnieje. Mięso jest ‘jędrniejsze’. Temperatura w środku ok. 48 do 54 st. C. Orientacyjny czas ‘dopiekania’ ok. 10 minut.

    Medium (średnio wysmażony) – osocze po naciśnięciu jest juz brunatnawe, mięso jeszcze bardziej jędrne. Temperatura w środku 56-62 st. C. Orientacyjny czas ‘dopiekania’ ok. 14-15 minut.

    Medium Well (dobrze wysmażony) – temperatura w środku  64-68 st. C – osocze jest juz brunatne i jest go mało. Kolor mięsa przechodzi z jaskrawego w brunatne. Pod dotknięciem stek jest twardawy i elastyczny. Orientacyjny czas ‘dopiekania’ ok. 18 minut.

    Well done (bardzo dobrze wysmażony) – mięso brunatne – bez śladu osocza – temperatura powyżej 75 st. C. Orientacyjny czas “dopiekania” ok. 20/24 min.

     

    Komentujcie, lajkujcie, a jeśli wolicie to hejtujcie  😀
    P.s

    Według Burneiki najlepsze są stejki, także nie ma opier… się!!! do kuchni!!!

    1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (Głosów 1 , Średnia ocena: 5,00)
    Loading...

    Odpowiedź do Grillowany Rostbef z wołowiny brazylijskiej

    1. goroone

      Hejtujemy buhahaha. A na serio to bardzo pouczający wpis, ta tabelka, będę mógł zaszpanować w poważnej restauracji, że chcę np. taki “medium rare”, a nie tylko ciągle litra i chleb czosnkowy

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *