Homar Homera

Dziś przepis naprawdę na szybko bez żadnej filozofii 😀 Wrzucasz do wrzącej wody, czekasz i gotowe!
Podczas ostatniej wizyty w Lidlu zakupiłem homara – niestety był już ugotowany i zamrożony (cena 25zł za szt.), ale lepszy taki niż żaden… Wiem, że żywe homary można kupić w Makro z tym, że cena (ponad 100zł/kg) nie bardzo zachęciła mnie do zakupu…


Mięso homara można spożywać na ciepło lub na zimno, jest bardzo bogate w białko, chude, delikatne i bardzo smaczne – niestety tego mięsa nie jest zbyt dużo więc jeśli chcecie się najeść to zamówcie do tego placka … 😛

Chociaż mogłoby się wydawać, że przygotowanie homara może sprawić kłopot to nic bardziej mylnego, jest to zdecydowanie łatwiejsze niż zrobienie pizzy czy np. rosołu 😀 Jedyny minus to cena…

Homar Homera

Przez 23/03/2015

  • Czas przygotowania : 10min.
  • Czas gotowania : 10min.
  • Porcje : 1

Składniki

Instrukcje

  • Do masła dodajemy natkę, czosnek i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do mikrofali na ok 10sekund żeby masło trochę się roztopiło.
  • Z mrożonym homarem postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (sposoby rozmrażania).
  • Po rozmrożeniu wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok 5minut.
    Jeżeli homar jest żywy gotujemy go ok 10-12 minut, aż zmieni kolor na czerwony-pomarańczowy.
  • Po ugotowaniu wyciągamy go z garnka i zabieramy się za wydobycie mięsa.
  • Które części są jadalne i jak poradzić sobie z homarem pokaże poniższy filmik (niestety nie mój)
  • Mięso możemy maczać w masełku czosnkowo-pietruszkowym lub np. w majonezie - w sumie w czym chcecie 🙂
  • Drukuj

    Pinchy

    Naprawdę warto spróbować kiedyś mięsa homara, ale szczerze mówiąc to za tą cenę wolę kupić np.  kg. wołowiny, albo wyskoczyć na jakiegoś kurczaka po tajlandzku 🙂

    1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (Głosów 1 , Średnia ocena: 5,00)
    Loading...

    3 Odpowiedzi do Homar Homera

    1. Avatar
      goroone

      Ale ogólnie smaczne, ta?

    2. Avatar
      Maryś

      Toż to zbrodnia, w towarzystwie homara zastępować świeży czosnek granulowanym.

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *