Homer – Sushi

Dziś zapraszam na sushi 🙂

Czas przygotowania nie jest niestety krótki ze względu na ryż- trzeba go ostudzić… Liczcie łącznie ok 2-3h…
Na szczęście wystarczy go odstawić na ten czas i można zająć się czymś innym – nie, nie trzeba dmuchać na ryż przez 3 godziny:)

Fakt, trochę długo, ale efekt końcowy wynagradza wszystko:) Składniki są dowolne, ja np. używałem wędzonego łososia ponieważ tym “świeżym” w markecie nie ufałem, ale na szczęście znalazłem już zaufane źródło więc teraz w rolkę wrzucam tylko świeżą rybkę… Hola hola! to, że napisałem o dowolności składników nie znaczy żeby zawijać w nori kiełbasę czy schabowego 🙂 Tak, rozsądek jednak się przyda…

Lecimy 😛

Homer Sushi

Przez 17/01/2014

  • Czas przygotowania : 2h 00 min
  • Czas gotowania : 15min.
  • Porcje : 5 rolek

Składniki

Instrukcje

  • Ryż musimy wypłukać pod bieżąca wodą ciągle mieszając tak by woda zrobiła się klarowna - trwa to trochę więc nie marudzić 🙂
  • Wypłukany ryż zalewamy zimną wodą i odstawiamy na jakieś 20-30minut. Po tym czasie płuczemy ryż ostatni raz i odsączamy za pomocą sitka z reszty wody 😛
  • Do garnka z  wypłukanym ryżem wlewamy wodę w proporcji:  1 szklanka ryżu - 1,2 szklanki wody (jeśli gotujecie w garnku do gotowania ryżu proporcje 1 do 1)  i wstawiamy na mały ogień.
  • Ryż przykrywamy i gotujemy do odparowania całej wody ( zwykle 15-20 minut).
  • Gdy woda odparuje wyłączamy ogień i odstawiamy ryż na  ok 15 minut, w tym czasie można zabrać się za zaprawę do ryżu.
  • Możemy ją wykonać samemu lub kupić gotową w sklepie.

     

    Zaprawa do ryżu:

    Ocet ryżowy, cukier i sól,  podgrzewamy w rondelku aż do rozpuszczenia cukru i soli.
    - NIE ZAGOTOWUJEMY

  • Ryż przekładamy do miski, zalewamy zaprawą, wszystko delikatnie mieszamy.
  • Przykrywamy wilgotną ścierką i odstawiamy do ostudzenia.
  • Miąższ z ogórka najłatwiej usunąć łyżeczką, z awokado wyciągamy pestkę i obieramy z łupiny (też dobrze sprawdza się łyżeczka)
  • Na matę kładziemy Nori "włoskami do góry". Rozkładamy ryż na 3/4 powierzchni algi.
  • Układamy składniki, zawijamy wszystko i voila :

    Teraz potrzebny nam ostry nóż...
    Sushi serwujemy w towarzystwie marynowanego imbiru, wasabi i sosu sojowego...

     

    Następnym razem z sushi nagram filmik 🙂

    Drukuj

    Smacznego i do zobaczenia 🙂

    edit.

    Zapraszam do nowszej lektury  –> https://kulinarnaodyseja.pl/homer-sni-o-sushi/

    1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (Głosów 2 , Średnia ocena: 5,00)
    Loading...

    4 Odpowiedzi do Homer – Sushi

    1. GoroA

      sushi w twoim wykonaniu zawsze esktra ! A tak na serio to wiadomo, że schabowy nie, ale co ze szparagami/kaparami?

      • Homer
        Homer

        Zrobię dla Ciebie specjalnie 🙂

    2. cinek

      Pierwszy raz miałem do czynienia z sushi. Pierwszy raz u Homera, powiem szczerze ze było naprawde dobre!! WANT MOOOORE!! 😀

      • Homer
        Homer

        Dzięki 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *