Kotlet de volaille

Czeeeeeeeść kochaniiiii. Witam Was serdecznieeee. Dziś chciałem pokazać Wam jak przyrządzić kotlet de volaille 😀 Nie, nie nabijam się z youtuberek, które tak zaczynają większość swoich filmików! Z każdym dniem głupszy kurde… 🙂 No dobra, standardowo zamiast o żarciu to o pierdołach. Kotlet de volaille wywodzi się z kuchni ukraińskiej (taaaa, też myślałem, ze z … więcej

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku, dziś specjalnie na prośbę Gora 😀 W zasadzie wszystkie te placki (po węgiersku, po zbójnicku czy po cygańsku…) są do siebie podobne, różnią się paroma szczegółami. W moim przepisie, też wystarczy zmienić parę składników i wyjdzie nam Strogonow 🙂 Do bogracza też już niedaleko… Tyle nazw, a w sumie prawie to samo … więcej

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane nie goszczą u nas zbyt często… Nie chodzi o to, że ich nie lubimy, po prostu nikomu nie chce się ścierać pyrków… 😀 W ostatnim okresie nasza dieta opierała się głównie na sushi i potrzebna była odmiana, a że panowie ziemniakowie mnie dzisiaj zdenerwowali (wpadłem na wiadro z pyrkami) to postanowiłem dać im … więcej

Kurcze pieczone

Kurcze pieczone, nie pisałem tyle czasu, że nie wiem od czego zacząć… Na zewnątrz ktoś chyba rozsypał mąkę bo zrobiło się biało – zgrywus! Wczoraj na rynku nawet z zakupem włoszczyzny był problem bo wszystko od rana przetrzepali… Chciałem kupić pierogi (tak trochę z lenistwa), ale też brakło… Kurde… Jak żyć? Wybór padł na kurczaka … więcej

Zapiekane szparagi

Ze względu na zmianę popołudniową nie miałem ostatnio za bardzo czasu by pobawić się dłużej w kuchni… 🙁 Dziś na szczęście trochę nadrobiłem… Jako, że mój kolega Goro nie odróżnia kaparów od szparagów postanowiłem dziś rozwiać jego wątpliwości i raz na zawsze zakodować mu w głowie co jest czym Inspiracją na zapiekane szparagi był przepis … więcej

Befsztyk tatarski

Befsztyk tatarski – popularna przystawka PRL-u  i obowiązkowa pozycja u cioci na imieninach 🙂 Odkąd sięgam pamięcią nie odpuściłem mu na żadnej imprezie rodzinnej 🙂 Nie każdy jednak podziela moją fascynację… Wielu osobom na myśl o degustacji surowego mięsa robi się słabo i w sumie się nie dziwię, ale… jeśli macie zaufanego rzeźnika to może … więcej

Strona 1 z 3123