Mule po marynarsku – ​Moules à la marinière

Jakiś czas temu obiecałem, że wstawię przepis na mule po marynarsku…
W Lidlu pojawiła się ciekawa oferta więc udałem się na łowy. Biorąc pod uwagę energię życiową osób zdecydowanie ode mnie starszych zastanawiam się czy nie prościej byłoby wybrać się nad Morze i samemu wydobyć trochę mięczaków niż słuchać ujadania emerytów i być przez nich taranowanym…

homer marynarz

Wrzuciłem do koszyka co miałem wrzucić i udałem się w stronę kasy, a tam…

kolejka

Kur… Papież przyjechał czy komuna wróciła????
W kolejce przeczytałem z nudów internet (2 razy), spociłem się i zdążyłem wyschnąć, w głowie ułożyłem sobie jak ma wyglądać ten wpis, ale przez to czekanie zapomniałem, ułozyłem na taśmie domek z kart, ale się rozpadł, odstałem swoje i wróciłem do domu… na szczęście z zakupami 😕


Małże przyrządza się bardzo szybko, ale czyszczenie ich zajmuje sporo czasu… Trzeba to robić bardzo dokładnie… Te które mają uszkodzone skorupy lądują w koszu, te które są otwarte także – chyba że zmusimy je do tego by się zamknęły. Można zrobić to na 3 sposoby: “popukać” nimi o blat, nakrzyczeć na nie, lub ładnie poprosić. Z doświadczenia wiem, że najskuteczniejsza jest pierwsza metoda, pozostałe zawsze mnie zawodziły 😥

Zamknięte muszle oczyszczamy z narośli, piachu, “wąsów” (najszybciej idzie przy pomocy “druciaka”), płuczemy i przekładamy na sito.

Mule po marynarsku - ​Moules à la marinière

Przez 16/03/2015

  • Czas przygotowania : 20min.
  • Czas gotowania : 15min.
  • Porcje : 2

Składniki

Instrukcje

  • W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy na wolnym ogniu ok 2-3 minuty, ale nie rumienimy.
  • Natkę siekamy i dodajemy do garnka.
  • Zalewamy wszystko winem i mieszając doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok.5minut. Doprawiamy pieprzem.
  • Dodajemy małże, przykrywamy garnek i gotujemy 5-7 minut potrząsając co jakiś czas by wywar odwiedził każdą skorupkę... Małże po tym czasie powinny się otworzyć co oznacza, że są gotowe, te które się nie otworzyły podczas gotowania wyrzucamy...
  • Małże wykładamy na głęboki talerz, podlewamy delikatnie wywarem i posypujemy natką oraz parmezanem.
  • Podawać np. z bruschettą czosnkową i lampką ulubionego wina (to za 3,99 średnio pasuje, ale dla koneserów tego gatunku czemu nie :P).
  • Drukuj

    Jak widać przygotowanie jest dużo prostsze niż moje dzisiejsze zakupy 😀

    Piszcie jaki przepis Was interesuje…
    Nie bójcie się także komentować – ja nie Suarez, nie gryzę :mrgreen:

    Tymczasem szykuje się nowy przepis 😀

    simpsons_pinchy

    1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (Głosów 1 , Średnia ocena: 5,00)
    Loading...

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *