Pizza Homera

Wczoraj był przepis na ciasto. Dzisiaj będzie pizza.

Niestety nie miałem wszystkich składników potrzebnych do zrobienia sosu, dlatego podany tu sposób jest wersją alternatywną
Koniecznie zaopatrzcie się w mąkę kukurydzianą- gdy wyciągnięcie placka z piekarnika zrozumiecie dlaczego 🙂

Miałem akurat ochotę na salami, pieczarki i ogórka kiszonego, ale można dodać w zasadzie wszystko – oczywiście zachowując zdrowy rozsądek 😉

Pizza Homera

Przez 30/12/2013

  • Czas przygotowania : 10min.
  • Czas gotowania : 10min.
  • Porcje : 2

Składniki

Instrukcje

  • Piekarnik ustawiamy na 220-240c w zależności od jego mocy.
  • Ja pizzę wypiekam na kamieniu szamotowym, ale zdaje sobie sprawę, że nie każdy posiada w domu takie cudo dlatego opiszę jak to zrobić na zwykłej blasze.
  • Rozsypujemy łyżkę maki kukurydzianej na blat i wałkujemy ciasto do uzyskania żądanego kształtu.
  • Rozwałkowane ciasto wykładamy na blachę podsypując od spodu 2 łyżkami mąki kukurydzianej tak żeby ciasto się nie przyklejało.
    1. Sos:
  • Do kubeczka wsypujemy kolejno łyżeczkę oregano, pół łyżeczki bazylii i ok. pół łyżeczki słodkiej papryki.
  • Zalewamy wszystko gorącą wodą, dodajemy 3łyżeczki koncentratu i ketchupu.
  • Wszystko dokładnie mieszamy.
    1. Pizza:
  • Sos rozprowadzamy po cieście, podsypujemy oregano, dodajemy ser (zawsze na spód), a dalej co kto lubi.
  • Pamiętajcie jednak, że co za dużo to nie zdrowo - na pizzy nie może być za dużo składników bo ciasto może mieć problem z wyrośnięciem.
  • Pizzę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Kiedy brzegi się zarumienią (ok.10-15minut) pizza jest gotowa.
  • Drukuj
    Pizza Homera

    Smacznego 🙂

    1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (Głosów 1 , Średnia ocena: 5,00)
    Loading...

    Odpowiedź do Pizza Homera

    1. Avatar
      GoroA

      Ale smacznie wygląda! A z dodatków to oczywiście jajko i kapary:P

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *