Zapiekane szparagi

Ze względu na zmianę popołudniową nie miałem ostatnio za bardzo czasu by pobawić się dłużej w kuchni… 🙁 Dziś na szczęście trochę nadrobiłem…

Jako, że mój kolega Goro nie odróżnia kaparów od szparagów postanowiłem dziś rozwiać jego wątpliwości i raz na zawsze zakodować mu w głowie co jest czym :mrgreen:

Inspiracją na zapiekane szparagi był przepis mojego kulinarnego guru Jamiego Olivera – oczywiście przepis został odpowiednio zmodyfikowany 😛

Zapiekane szparagi

Przez 12/04/2014

  • Czas przygotowania : 8min.
  • Czas gotowania : 12min.
  • Porcje : 2

Składniki

Instrukcje

  • Piekarnik ustawiamy na temp. 220°
  • Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki
  • Na szynce układamy 4-5 szparagów i dodajemy czosnek niedźwiedzi
  • Szynkę owijamy wokół szparagów i układamy w naczynku żaroodpornym lub brytfance
  • Całość skraplamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem
  • Cytrynę kroimy w plasterki i układamy na szparagach
  • Szparagi wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 12 minut
  • Smak można podkręcić posypując wszystko parmezanem, ale nie jest to konieczne 😀

    Drukuj

    Szparagi postanowiłem podać z purée truflowym, które bardzo fajnie się z nimi komponuje ;P Oczywiście można chrupać same, ale ja samymi szparagami bym się nie najadł 😀

    Danie w sam raz dla pań i dla Goro  😆

    1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (Głosów 1 , Średnia ocena: 5,00)
    Loading...

    3 Odpowiedzi do Zapiekane szparagi

    1. Avatar
      GoroA

      No no, coraz bardziej pomysłowe te dania, wyrafinowane. Ale jesteś pewien, że to nie kapary?:P

      • Homer
        Homer

        Co jak co, ale tego akurat jestem pewien 😀

    2. Avatar
      Goro

      Jakie fajne kapary:P Chyba przygotuję tę potrawę. Brzmi pysznie:)

    Pozostaw odpowiedź Homer Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *