Zupa Miso

Miso-shiru (jap. 味噌汁 zupa miso?) – tradycyjna japońska zupa, spożywana w Japonii praktycznie codziennie jako dodatek do posiłków (również na śniadanie). Sporządzana jest na bazie “dashi” z dodatkiem pasty sojowej zwanej miso oraz wielu innych składników, zależnie od regionu i osobistych upodobań. Szczególnie często dodaje się tofu, ryby oraz wodorosty wakame. Według tradycji japońskiej te dodatkowe składniki zupy powinny odzwierciedlać aktualną porę roku, wykorzystuje się więc sezonowe warzywa i ryby.
źródło: wikipedia

Zupa miso oraz kulka ryżu to tradycyjne japońskie śniadanie (przynajmniej kiedyś było:)) Rozpoczynając dzień od miski tej zupy dostarczymy organizmowi wiele witamin, substancji mineralnych oraz białka… Samo zdrowie:)
Niestety głównych składników potrzebnych do jej przygotowania nie kupimy w sklepie “obok”, ale w dobie internetu ich nabycie nie powinno stanowić większego problemu…
Przygotowanie jest naprawdę banalne i nie powinno sprawić nikomu większych problemów.

Zaczynamy 🙂

 

Zupa Miso

Przez 02/02/2014

  • Czas przygotowania : 20min.
  • Czas gotowania : 10min.
  • Porcje : 2

Składniki

Instrukcje

Głównymi składnikami są tutaj bulion Dashi oraz pasta Miso,
reszta składników może być dowolnie modyfikowana.

  • Do garnka wlewamy 1 litr wody i zagotowujemy.
  • Dodajemy 4 łyżeczki bulionu Dashi oraz nasze składniki i dokładnie mieszamy.
  • Gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy pastę Miso (nigdy wcześniej, w przeciwnym razie straci swoje właściwości!), ciągle mieszamy do czasu jej rozpuszczenia.
  • Zupa gotowa:)

    Drukuj

    Prawda, że łatwe? 🙂

    Zostań Ninja, zacznij dzień od Miso:) 🙂 🙂

     

    1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (Głosów 1 , Średnia ocena: 5,00)
    Loading...

    3 Odpowiedzi do Zupa Miso

    1. GoroA

      No w sumie chyba łatwe i szybko a wygląda na niezłe.

    2. kucharek 6 - nie ma co jesc

      tak naprawde wrzątek i gotowy produkt .. zero kulinarnego wyrafinowania… choć smak fajny.. tak jak chińskie zupki z torebki

      • Homer
        Homer

        Powiedzmy:) ale owszem, nie ma tu żadnej filozofii, ma być prosto i smacznie. Jednak co to smaku zupki chińskiej to się nie zgodzę

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *